Catering na obiad po ślubie – Jak go zorganizować?

7 września 2023Aktualności

Coraz więcej par rezygnuje z hucznych imprez weselnych na korzyść niewielkich, ale bardzo eleganckich obiadów ślubnych. Taka organizacja wesela oszczędza nie tylko sporo pieniędzy, ale także nerwów. Na co zwrócić uwagę przy wyborze obiadowego cateringu po ślubie? I jak wybrać idealne idealne miejsce na obiad weselny? Sprawdźmy.

Jak zorganizować obiad ślubny?

Organizację obiadu ślubnego możecie rozpocząć znacznie później niż tradycyjnej uroczystości weselnej. Wystarczy bowiem kilka miesięcy na dopełnienie wszystkich kwestii organizacyjnych. Zadbajcie o wysłanie zaproszeń do gości, wybierzcie idealny lokal na obiad weselny, dobierzcie dekoracje, obsługę i atrakcje dla gości. Ważny będzie także wybór muzyki, weselnego menu oraz fotografa, który uwieczni dla Was ten szczególny dzień.

Pamiętajcie też, że taka impreza trwa zdecydowanie krócej od tradycyjnego wesela. Obiad weselny warto więc zaplanować na maksymalnie 6 godzin.

Wybór menu na obiad weselny – na co zwrócić uwagę?

Wiele restauracji organizuje obiady weselne w kameralnym klimacie. Decydując się na konkretny lokal zwróćcie uwagę nie tylko na rodzaj i ilość podawanych dań, ale także ich elastyczność w przygotowaniu oraz romantyczną atmosferę danego miejsca. Menu obiadu weselnego niech będzie wykwintne, smaczne i syte. Warto także pamiętać o dostosowaniu kuchni pod Wasze wymagania i wymagania gości, oferując na stołach nie tylko klasyczne dania mięsne, ale także te wegetariańskie czy bezglutenowe. Dla wielu par istotny będzie także koszt organizacji obiadu – zależy on od lokalizacji konkretnej restauracji na wesele, ilości gości oraz rodzaju podawanych dań.

A co powinno znaleźć się na stole?

  • Przystawki: Lekkie i aromatyczne, takie jak tatar wołowy, sałatka warzywka, koreczki, bruschetty;
  • Zupy: w zależności od gustu, najczęściej jednak na stole pojawia się klasyczny rosół z makaronem, możecie postawić również na zupy krem, barszcz z uszkami czy żurek w chlebie;
  • Dania główne: znając preferencje kulinarne rodziny i przyjaciół, dużo łatwiej zaplanować dania, które im zasmakują, warto też umożliwić gościom wybór, oferując im kilka możliwości;
  • Deser: Możecie postawić od razu na tort weselny, warto jednak urozmaicić obiad weselny innymi słodkościami, ciastami, muffinkami, a nawet lodami domowej roboty;
  • Napoje i alkohole: Obiad po ślubie zwykle obfituje w wino oraz powitalną lampkę szampana, dostępne są również ciepłe i zimne napoje bezalkoholowe.

Menu na obiad weselny zwykle opiera się na daniach kuchni polskiej. Jeśli jednak organizujesz wesele w nieco innym klimacie, możesz skusić się na potrawy pochodzące z kuchni włoskiej, francuskiej, a nawet azjatyckiej.

Menu obiadu weselnego zimą

Ze względu na niepowtarzalny klimat i niższe koszty wiele par decyduje się na organizację wymarzonego przyjęcia weselnego w okresie zimowym. Menu nie będzie się wówczas znacząco różnić od tego serwowanego latem, warto jednak zwrócić uwagę na większą ilość ciepłych dań. Idealnym uzupełnieniem weselnego obiadu będzie tutaj grzane wino oraz herbata z rumem.

Idealna restauracja na obiad weselny – czyli jaka?

Nie ma uniwersalnego rozwiązania dla wszystkich par. Wielu wybiera miejsca na obiad weselny oddalone od miejskiego zgiełku, inni szukają lokali w okolicach swojego miejsca zamieszkania czy urzędu stanu cywilnego. Ważne, aby dana restauracja posiadała do dyspozycji osobną, zamykaną salę. Dzięki temu stworzycie kameralną i intymną atmosferę, która sprzyjać będzie świętowaniu tego szczególnego dnia.

Nie zapomnijcie również o obsłudze. Zwykle restauracje na obiad weselny oferują pełną obsługę kelnerską, warto jednak o to dopytać. Przyjmuje się bowiem, że na 10 osób powinien przypadać 1 kelner.

A jeśli szukasz restauracji na obiad ślubny w Szczecinie lub okolicach, możesz skusić się na lokal nad jeziorem Miedwie, w otoczeniu zieleni, kwiatów, spacerowej promenady i sieci drewnianych pomostów, tworząc w ten sposób wręcz bajkową oprawę dla swojego wesela.

Ile kosztuje obiad weselny?

Koszt organizacji obiadu ślubnego w restauracji zależy od wielu czynników, takich jak liczba gości, ilość serwowanych potraw, wielkość wynajmowanej sali, jej lokalizacja czy atrakcje dodatkowe. Przyjmuje się jednak, że weselne menu na osobę to koszt około 200-300 zł.

Jak urozmaicić obiad weselny?

Obiad po ślubie zwykle kojarzy nam się z jedzeniem oraz rozmowami w gronie najbliższych. Nie ma tańców, oczepin czy klasycznego powitania pary chlebem i solą. Możesz go za to urozmaicić o dodatkowe atrakcje, takie jak:

  • klasyczne przyśpiewki weselne;
  • toasty;
  • niewielkie upominki dla gości;
  • atrakcje na powietrzu, np. grill na jeziorem.

Dlaczego warto postawić na catering na obiad po ślubie Miedwie?

Marzy Ci się skromny, ale romantyczny obiad weselny w zjawiskowych okolicznościach przyrody tuż nad urokliwym jeziorem? Wybierz naszą elegancką restaurację, mieszczącą się tuż obok jeziora Miedwie. To miejsce urzekające klasą i smakiem w każdym calu. Zapewni Wam wyjątkowe wspomnienia i niezapomniane chwile w tym szczególnym dniu.

Organizujemy przyjęcia weselne w większych i mniejszych salach. Ogromne doświadczenie i elastyczność sprawiają, że jesteśmy w stanie wyprawić każde, nawet najbardziej wymagające wesele. Oferujemy smakowite menu, które możecie dostosować do własnych potrzeb, obsługę kelnerską oraz niepowtarzalne dekoracje. Ślub Miedwie to także idealny wybór dla tych z Was, którym marzy się przepiękna sesja zdjęciowa w plenerze.